Bezig met laden

Tikkies

Tikkie

Bliksemschicht

(reanimatie)

Af en toe kan het stevig onweren, met donder en bliksem. Dat houdt een echte ontdekkingsreiziger natuurlijk alleen maar scherp.
De mooiste bliksem komt vaak ’s nachts, als ik in mijn kooi lig (zo heet een bed op een schip). Maar als het begint te flitsen, ben ik meteen klaarwakker en zet ik een nieuwe koers uit.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Brobber

(longperfusiescan)

Er is iemand die graag de wind op zijn gezicht voelt. Dat is Brobber, van Brobbers Ballonvaarten. Brobber vaart op de wind, zoals jij en ik over zee varen. In de lucht voelt hij zich thuis, die gekke Brobber met zijn grote snor.

Als je geluk hebt, mag je misschien een keer een ballonvaart met hem maken. Het uitzicht over Rapatiki is schitterend.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Bui

(slechte dag)

Het leven van een ontdekkingsreiziger is niet altijd makkelijk. Als je op reis gaat, zul je fantastische dingen beleven, maar ook nare momenten meemaken.  Af en toe lijkt het alsof er geen eind aan de ellende komt. Je zit midden in de grote huilbuien met dikke tranen.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Diamant

(transplantatie)

Maatje, ik vertel je geen sprookjes. Op die zandbank ligt een schitterende diamant, die flonkert in het zonlicht. Als het je lukt om er naartoe te zwemmen
en de diamant mee te nemen, dan zul je merken dat hij je nieuwe kracht geeft. Kracht die je prima kunt gebruiken, want je zult vast nog heel wat avonturen  beleven voordat je de hartenklaver vindt.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

E-Tikkie

De E-Tikkie krijg je als je online mee doet met de Tikkies.

E-Tikkie is het symbool voor de ‘Tikkies online’. Op deze website heb je plek om je Tikkies digitaal te verzamelen. Je kunt er verhalen en foto’s posten en zo je belevenissen delen met familie en vrienden. Je kan hier ook andere kinderen ontmoeten die Tikkies verzamelen en misschien wel nieuwe vrienden maken.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Flessenpost

(diagnose 1)

Voordat je op reis gaat, heb je natuurlijk een paar dingen nodig. De belangrijkste spullen heb ik per flessenpost opgestuurd, het zijn je eerste Tikkies. Jouw naam staat op de fles, dus dat moet goed komen lijkt me.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Frits de zoetwaterforel

(maagsonde)

Badaboem, badabee, badabis, een tip van Kapitein Kris! Als je trek hebt, daar op Rapatiki, ga dan even langs bij Frits de Zoetwaterforel. Niet om hem op te eten. Kom zeg, dat zou nogal onbeleefd zijn.

Nee, Frits weet precies waar de lekkerste vruchten te vinden zijn en hoe je een heerlijk maaltje kunt klaarmaken, midden in het bos. En terwijl je zit te smikkelen, vertelt Frits de Zoetwaterforel er een mooi verhaal bij. Doe hem maar de groeten van mij.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Gloeilamp

(pacemakercontrole)

Ahoy maatje, recht zo die gaat. Je ligt mooi op koers voor Rapatiki. Als je trouwens ooit bij nacht het eiland nadert, hou dan de lichtboei van Kaap Tiki in de gaten. Daar zit een sterke lamp in die knippert op het ritme van een zeemanshart. Als je de lichtboei maar voor de voorsteven houdt, dan loopt je schip niet op de klippen.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Hartenklaver

(laatste bezoek kindercardioloog)

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Koffer

(opname)

Pak je koffer maar vast in, je zult waarschijnlijk wel een tijdje nodig hebben om Rapatiki te verkennen.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Kompas

(diagnose 2)

Wat neem je allemaal mee op reis? Nou, ten eerste een kompas. Zo handig, daarmee kun je eigenlijk niet meer verdwalen! Met een kompas weet je altijd welke kant je op moet.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Kronkelboom

(katheterisatie)

De Kronkelboom heeft best veel takken, maar hij heeft nog veel meer wortels. Met die wortels zit hij stevig vast in de grond en kan hij al het water opzuigen dat hij maar nodig heeft. En daar, in die mooie Kronkelboom, zitten Sjors en de Rapatiki tjiftjaf zachtjes te wiegen in de wind. Ssst, misschien slapen ze wel.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Opgelapt hartje

(operatie)

Ik ben vaak met Brobber mee geweest. Op een van onze tochtjes kwamen we met zijn luchtballon terecht op een mooi groen veld, een open plek in het bos. Daar heb ik een tijdje lekker in het gras gelegen en misschien ben ik wel even in slaap gevallen. Want toen ik opstond, had ik opeens een prachtig hartje in mijn hand. Er zat een klein lapje op genaaid en toen ik het bij mijn oor hield, hoorde ik heel duidelijk een stemmetje:

“Kijk, ik ben zo goed als nieuw.
Mag ik met je mee?
Ik ben zo mooi gerepareerd,
Nu durf ik wel naar zee!”

Je begrijpt het al, dat klonk mij als muziek in de zeemansoren.
En sindsdien reist dat opgelapte hartje met me mee.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Oude munt

(weghalen pacemakerdraden)

Zeg maatje, als je de Rapa Dura gaat beklimmen, hou je ogen dan goed open.
Want het is niet alleen mooi op de top. Ook aan de voet van de berg zijn heel
wat bijzondere dingen te vinden.

De piraten waar ik het al even over had, die hebben daar bijvoorbeeld jaren
geleden een kist met oude munten laten vallen. Ze wilden net een rivier
oversteken, toen er eentje heel onhandig uitgleed. De kist die hij droeg stuiterde
de helling af en de munten vlogen in het rond. Ik heb er één gevonden, die was
dwars door een paar spinnenwebben gevallen. Je kon hem bijna niet zien door
al die kleverige draden die eraan zaten.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Piratenschip

(drain)

Op Rapatiki heb ik al een paar keer een piratenschip aan de kade zien liggen. De piraten zijn ook op zoek naar de hartenklaver. Nou heb ik toevallig gezien dat er een flink gat in de romp van hun schip zit. Bakboord, aan de linkerkant dus. Maar ik geloof niet dat ze er veel last van hebben. Ze hozen met het grootste gemak al het zeewater uit hun schip. Handige jongens, die piraten.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Pootafdruk

(infuus in of uit/CVL)

Prikkebeest probeert zich meestal te verstoppen, maar daar is hij niet zo goed in. Hij laat overal pootafdrukjes achter, waardoor je hem waarschijnlijk snel zult vinden. Ik hoop echt dat je hem tegenkomt, jullie worden vast goede vrienden. Want Prikkebeest zit niet alleen vol met stekeltjes, hij zit ook vol goede ideeën. Ik voel me vaak stukken beter als ik hem gesproken heb.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Potlood

(diagnose)

Wat dacht je van een potlood? Je zult het hard nodig hebben om al je aantekeningen mee te maken.  had ik dat nog niet verteld? Een echte ontdekkingsreiziger houdt alles bij in  een logboek. Zo kun je later precies nakijken wat je tijdens je reis allemaal hebt meegemaakt, en op welke dag het gebeurde. Je logboek is ook handig als je  andere ontdekkingsreizigers tegenkomt. Dan kun je reisverhalen uitwisselen.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Prikkebeest

(allerlei prikken)

Schulp is niet het enige vreemde beestje op Rapatiki, er zijn er veel meer. Prikkebeest bijvoorbeeld, die zit helemaal vol met stekeltjes.

Wat zeg je, een egel? Nee nee, hij lijkt wel een beetje op een egel, maar Prikkebeest is toch anders hoor.

Het gekke is dat hij ontzettend veel van mensen houdt. Hij wil niets liever dan vriendjes maken en mensen helpen. Maar hij is zo bang dat hij iemand pijn doet, met al die stekeltjes.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Rapa Dura

(inspanningstest)

Rapatiki is niet zo groot, maar er is wel een hele hoge berg. Dat is de Rapa Dura en als je hem ziet, wil je vast en zeker naar de top. Zelf ben ik niet zo’n klimmer, met mijn oude zeebenen. Maar jij krijgt het nog wel voor elkaar. Ik heb gehoord dat het uitzicht daarboven ongelooflijk mooi is, dus doe je best. Hou vol!

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Schulp

(echocardiogram)

De Schulp woont op Rapatiki, dus je zou hem zomaar tegen kunnen komen. Doe wel voorzichtig met hem, want Schulp is een diertje dat bang is voor alles. Voor de zee, voor het zand, voor de bomen. Hij is zelfs bang voor zijn eigen schaduw! Daarom zit hij de hele dag verstopt in zijn schelp. Maar de nacht vindt hij prachtig. Dat komt waarschijnlijk doordat hij supergoede oogjes heeft. Daarmee kan hij in het donker prima zien. Zijn lievelingskleuren zijn rood (van de ondergaande zon) en blauw (van de nacht).

Schulp heeft ook een favoriete plek. Hij gaat vaak even naar de sluizen, vlakbij de haven. Dan kijkt hij hoe het water met eb en vloed in en uit stroomt en daar
wordt hij heel rustig van. Misschien mag je wel een keertje met hem meekijken, als je heel, héél zachtjes praat en hem niet laat schrikken.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Sjors de kameleon

(universele Tikkie)

Kijk eens heel goed! Daar! Onder de Kronkelboom ritselt iets. Dat is Sjors. Hem hoor je wel, maar zie je bijna niet! Zit hij in het gras, dan lijkt hij op gras. Klimt hij in de boom, dan lijkt hij op het schors van de boom. Sjors is een kameleon, die alle kleuren kan krijgen die hij wil. Langzaam klimt hij naar boven om het lied van de Rapatiki Tjiftjaf beter te kunnen horen. Hij houdt zich goed vast, want boomklimmen is niet zo gemakkelijk, hoor.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Sleutel

(controle)

Zeg maatje, je bent toch niet vergeten je sleutel mee te nemen? Zonder sleutel krijgen we de poort niet open. De havenpoort van Rapatiki, bedoel ik.

Wacht eens even, je hebt geluk. Ik heb hier nog een sleutel voor je. Goed bewaren hoor. Als je je schip in de haven van Rapatiki aan de kade legt, kun je het prachtig inspecteren. Even kijken of alles nog in orde is.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Sterren en de maan

(naar de IC)

Als ik het allemaal even iets te spannend vind worden, dan kijk ik naar die prachtige avondluchten die je hebt op Rapatiki. In het licht van de sterren en de maan weet ik dat ik veilig ben. En of je papa en  mama nou meereizen of niet, zij kijken naar dezelfde maan als jij. Bijzonder hè?

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Tent

(diagnose 4)

Eerlijk gezegd ben ik een grote slaapkop. Ik hou van avontuur, maar ook van de nacht. Dan kan ik zo heerlijk dromen. Daarom krijg je nog één Tikkie van me cadeau, een mooie tent, zodat je altijd een veilige slaapplaats hebt. Neem het maar aan van een ouwe rot als Kapitein Kris: een echte ontdekkingsreiziger moet goed uitrusten. Want reizen is best zwaar.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Thuis

(ontslag)

Voor je het weet ben je weer thuis. En dan begint het al snel weer te kriebelen en ben je klaar voor een nieuwe reis.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Tjiftjaf

(neonatologie)

Ach Rapatiki, wat een heerlijk eiland. Had ik je al verteld over de Rapatiki tjiftjaf? Een heel bijzonder vogeltje. Hij kan prachtig zingen. Als je hem op wilt zoeken, moet je op de bomen letten. De Rapatiki tjiftjaf maakt zijn nest het liefst in de Kronkelboom. Daar zorgt hij voor de piepkleine tjiftjafs die net uit het ei zijn gekomen. Elke dag zingt hij heel zachtjes een lied voor deze kleintjes.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Vergrootglas

(röntgenonderzoek/scan)

Die piraten zijn slordige jongens. Er zit een gat in hun schip, ze laten kisten met oude munten vallen, ze laten echt van alles slingeren. Ik heb gehoord dat ze een heel bijzonder vergrootglas zijn kwijtgeraakt, waarmee je dwars door dingen heen kunt kijken. Stel je eens voor wat je dan allemaal kunt ontdekken!

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Verrekijker

(slokdarmecho)

Op een van de parelwitte stranden van Rapatiki moet ook nog ergens een grote verrekijker liggen. Daarmee wordt je zoektocht een stuk makkelijker, want met zo’n ding komen je ogen op plekken waar ze eigenlijk niet bij kunnen.

Als je de verrekijker te pakken hebt, neem hem dan mee naar de Bulderbaai. Dat is een plekje aan de zuidkust van Rapatiki, waar de zee een stuk het land in komt. Het water is er gevaarlijk, de stroming is heel sterk. Maar als het eb is, kun je met je verrekijker iets zien glinsteren op een zandbank, midden in de baai.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Voor ieder jaar

Jaarringen
Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Vuurtoren

(ECG/holteronderzoek)

De haven van Rapatiki vind je zelfs in het donker. Dat komt doordat er een stoere vuurtoren staat, de Vuurtoren van Vonk. Vergis je niet, dit is niet zomaar een vuurtoren. Hij laat niet alleen zijn licht over de zee schijnen, hij houdt ook precies bij hoe de golfslag is. Sterk of zwak, mooi regelmatig of heel onrustig. En als er gevaar dreigt, dan slaat hij alarm. Slimme vuurtoren hè?

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Vuurvlinder

(weghalen hechtingen/litteken)

Eerlijk gezegd was het me in mijn eentje nooit gelukt om die munt te vinden. Dat heb ik te danken aan de Vuurvlinder. Wat een wonderlijk diertje is dat, het
leukste dat hij kan bedenken is schoonmaken. De Vuurvlinder dwarrelde voor me uit terwijl ik rondliep bij de Rapa Dura. En opeens dook hij naar de grond,aan de voet van een oude boom. Hij was enorm tevreden toen hij de munt zag. Die was zo ontzettend vies met al dat spinrag, daar viel nog heel wat aan te poetsen. Daar heb ik hem toen maar een handje bij geholpen.

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Waterlelie

(blaascatheterisatie)

Frits de zoetwaterforel vertelt één verhaal het allerliefst. Over een plek in de rivier waar de  waterlelies groeien. Ze zijn helder wit met groene blaadjes. Hun stengels groeien heel erg diep. Wel helemaal tot de bodem. Alleen Frits weet hoe diep dat precies is. Wist je dat deze waterlelies alleen groeien in het allerschoonste water?

Bekijk video Terug naar het eiland
Tikkie

Zon

(super dag)

Voor je het weet breekt de zon weer door. Als ik die warme stralen op mijn gezicht voel, ben ik heel gelukkig en denk ik na over alles wat er nog te ontdekken valt.

Bekijk video Terug naar het eiland